Д-р Стефанова: Какво да правим ако ги имаме коронавирус

Ако имате хрема, храчки или настинка това не е нов тип коронавирусна пневмония, тъй като коронавирусната пневмония е суха кашлица без хрема.

 

Този път вирусът Ухан не е устойчив на топлина и ще бъде убит при температура 46-47 градуса. Затова пийте повече гореща вода. Можете да кажете на приятелите и близките си да пият повече гореща вода, за да я предотвратят. Отидете под слънцето. Наскоро беше студено и пиенето на топла вода също е много удобно. Това си е Био лек и е полезен за тялото. Пиенето на топла вода е ефективно за всички вируси. Опитайте се да не пиете лед, запомнете го това!

 

Съвети на лекаря за коронавирус:

1. Той е с доста големи размери (клетката е с диаметър около 400-500nm), така че всяка нормална маска (не само функцията N95) трябва да може да я филтрира. Въпреки това, когато някой, който е заразен, киха пред вас, ще отнеме 3 метра (около 10 фута), преди да падне на земята и вече не лети. Струйката при кихане развива до 160 км/ч!

2. Когато вирусът падне върху металната повърхност, той ще живее поне 12 часа. Така че не забравяйте, ако влезете в контакт с някаква метална повърхност, измийте добре ръцете си със сапун.

3. Вирусът може да остане активен върху тъканта в продължение на 6-12 часа. Нормалният перилен препарат трябва да убие вируса. За зимно облекло, което не изисква ежедневно пране, можете да го поставите на слънце, за да убиете вируса.

 

Информация за симптомите на пневмония, причинена от Коронавирус:

1. Първо ще зарази гърлото, след това гърлото ще има усещането за сухо възпалено гърло, което ще продължи 3 до 4 дни

2. Тогава вирусът ще се слее в носната течност и ще капне в трахеята и ще влезе в белите дробове, причинявайки пневмония. Този процес ще отнеме 5 до 6 дни.

3. С пневмония идват висока температура и затруднено дишане. Запушването на носа не е като нормалното задръстване. Ще почувствате, че се давите във водата. Важно е незабавно да потърсите лекарска помощ, ако имате това усещане.

 

Относно превенцията:

1. Най-често срещаният начин да се заразите е да докосвате нещата публично, така че трябва често да миете ръцете си. Вирусът може да живее на ръцете ви само 5-10 минути, но много неща могат да се случат за тези 5-10 минути (можете да разтриете очите си или да изберете носа си несъзнателно).

2. Освен че често миете ръцете си, можете да гаргарите с бетадин за болки в гърлото, за да премахнете или сведете до минимум микробите, докато те все още са в гърлото (преди да отидат надолу към белите дробове).

 

Бъдете много внимателни и пийте много вода.

Доктор Милена Стефанова, вирусолог

Сподели:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *