Колко време трябва да прекарва вашето дете на устройство според възрастта му

Според Световната здравна организация (СЗО), децата до 1 година не трябва да имат контакт с екрани.

В нашия свят, където електронните устройства са навсякъде около нас, е трудно да избягаме от тяхното влияние. За децата, които растат в този свят, изглежда все по-трудно да се ограничат в употребата на технологии. Но колко време е препоръчително децата да прекарват на електронни устройства на ден и какви са препоръките според възрастта им?

Според Световната здравна организация (СЗО), децата до 1 година не трябва да имат контакт с екрани. Вместо това, те трябва да получават стимулиране на сетивата си чрез общуване с хора и околната среда. След 1 година, децата могат да имат минимален контакт с екрани, но не повече от 1 час на ден. Това време трябва да бъде разпределено в кратки интервали, като се използва предимно за интерактивни игри, книги и видео записи, които ще им помогнат да научат нови неща.

За децата между 2 и 5 години, препоръчва се да не прекарват повече от 1 час на ден на екрани. В това време, децата трябва да се ангажират с активности, които ще подобрят техните социални, физически и когнитивни умения. Родителите трябва да избират съдържание, което е подходящо за възрастта на техните деца, като избягват игри, които съдържат насилие или друго неподходящо съдържание.

За децата между 6 и 10 години, препоръчва се да прекарват не повече от 2 часа на ден на екрани. В този период, децата вече са в училищна възраст и може да им бъде нужно време да работят върху домашни и други учебни задачи. Родителите могат да предложат съдържание, което е образователно и подходящо за възрастта на техните дейности.

За децата над 11 години, препоръчителното време, което да прекарват на електронни устройства, е до 2-3 часа на ден. В тази възраст, децата вече са в горни класове и може да им бъде нужно време за изучаване на учебения материал. Родителите могат да помогнат на децата си да изберат съдържание, което е образователно и разнообразно, за да помогнат на децата да развият своите умения и интереси.

Важно е да се има предвид, че тези препоръки не са фиксирани и могат да се променят в зависимост от конкретните нужди на детето. Например, ако детето има специални нужди или здравословни проблеми, е възможно да се препоръча по-малко екранно време. Също така, е важно да се има предвид, че освен времето, което детето прекарва на екрани, е важно и през това време то да гледа и използва качествено съдържание. Родителите трябва да се уверят, че децата им използват електронните устройства за създаване на полезни и забавни изживявания, като играят игри, които развиват техните умения, гледат образователни видео записи и т.н.

Накрая, за да се гарантира здравословният растеж и развитие на детето, е важно да има баланс между времето, което децата прекарват на екрани и времето, което прекарват на други активности. Родителите трябва да насърчават децата си да се занимават с физически активности, да четат книги, да се играят с други деца и да изучават света около тях, за да се гарантира здравословното им развитие.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *