Модерна или Пфайзер – какви са разликите между ваксините

Ето и какви са основните разлики между двете ваксини

Не бих казал, че одобрението на ваксината на „Модерна“ се е забавило, първоначалният график беше 12 януари, в последствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина.

Това обясни в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.
И двете ваксини – на „Модерна“ и „Пфайзер-Байонтек“ са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. Има обаче съществена разлика по отношение на условията на съхранение и броя на дозите в един флакон, обясни проф. Гетов.

Ето и какви са основните разлики между двете ваксини:
Новата ваксина на „Модерна“ е с един месец по-дълъг срок на годност – 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания, обясни проф. Гетов.
Приложението е абсолютно същото, в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, препоръчва проф. Гетов.

loading...

Той даде пример с няколко групи хора, за които не е препоръчителна ваксинация:
– да не е хипералергичен
– да не е имал тежки алергични реакции
– да не е имунокомпроментиран
– да няма обострено заболяване към момента на ваксиниране
– особено внимание към пациенти, които са на терапия за разреждане на кръвта

Към страничните ефекти на ваксината на „Модерна“ са:
– болка на мястото на убождане лека температура
– главоболие
– леко замайване
Това е стандартно за всички ваксини, категоричен е проф. Гетов.

В процеса на одобряването на ваксините стана ясно колко добре работи регулацията на лекарствата в ЕС. Тогава, когато производител на руската ваксина подаде документи в Европейската агенция по лекарства, аз ви гарантирам, че те ще бъдат подробно разгледани, както всички останали, обясни проф. Гетов. Първи документи подадоха от „Пфайзер“, след това „Модерна“, в момента разглеждаме „Астра Зенека“, допълни ученият.

Сподели:

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *