С 4.2 млн. лв. ще се финансират работни места за хора с увреждания

С близо 4.2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Това съобщиха от социалното министерство.

 

През 2020 г. Агенцията за хора с увреждания ще финансира и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, насочени към повишаване на трудовата заетост хората в тази група. Подобни проекти ще могат да получат до 80 000 лв., като подаването на предложенията започва от 1 юни.Средствата могат да се използват за технологично обновяване на стопанската дейност, разкриване на нови работни места или преоборудване на вече действащи, както и за изграждане на онлайн платформа за популяризиране на предлаганите услуги и произвежданата продукция.

За осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места, приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места ще се отпускат до 10 000 лв. Проекти за квалификация и преквалификация на ще се финансират с до 1000 лв. за 1 човек с трайно увреждания. Проектни предложения ще се набират от 15 юли.

 

На 15 юни агенцията ще стартира втора процедура за набиране и финансиране на проекти по Програма за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Кандидатите трябва да са с 50% и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Те могат да получат до 20 000 лв.

 

Със средствата могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.Необходимите документи за кандидатстване са качени на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *