Опасна супербактерия взема все повече човешки жертви

Микробът е един от 12-те сочени за устойчиви на много терапии

7 пъти са се увеличили жертвите на опасна супербактерия в последните 10 години, сочи последно европейско проучване. Микробът е един от 12-те сочени за устойчиви на все повече терапии.

Инфекции след заразяване с резистентни щамове ежегодно убиват и хиляди българи. Оказва се, че основна причина за проблема остава неправилната употреба на антибиотици.

„Пеницилинов антибиотик се приема през 6 часа. Формули от сорта на „еднократно, през 12 часа“ създават супербактерии“, каза гл. ас. д-р Мартин Недялков от Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.

„Основната причина е неправилната употреба на антибиотици. Ако лекуваме пъпка и дадем много силен, мощен антибиотик, той ще унищожи всички бактерии. В нашата тъкан ще останат само резистентните“, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев.

Когато се появи съмнение за резистентна бактерия, проба от нея се изпраща в Националната референтна лаборатория. Според експертите такива зарази най-лесно се предават именно в лечебните заведения.

„Вътреболничните инфекции са основен проблем, а в България той се замита под масата“, заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Друг проблем, според пациентските организации, е прекомерната употреба на антибиотици за домашно лечение. Така супербактериите вече се предават и на хора, които никога не са пили антибиотик. Една от учредителките на Националната пациентска организация умира след заразяване със супербактерия преди две години, разказват колегите й. Затова и лекари, и учени, и пациентски организации настояват за стриктни правила и завишен контрол върху приема на анатибиотици.

 

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *