Пловдивчани тайно изхвърлят край селата домашни кучета и котки

Пловдивчани започнаха да изхвърлят домашните си любимци. Най-вероятната причина според местните хора за изоставянето на четирикраките е страхът от заразяване с Covid-19. „Живея накрая на селото и от около месец се натъквам на изоставени породисти кучета и котки. Съсипаха ме тези хора. Не мога, нямам разумно обяснение защо го правят“, разказва мъж от село Бенковски край Пловдив.

Преди 2-3 седмици видял непознат да носи породиста черна котка с намерението да я пусне край селото. „Развиках му се, че не може така да я изхвърля, защото животното е домашно и няма да оцелее навън, но той ми каза: „Нищо й няма, ще лови мишки!“, ядосва се той. В крайна сметка успял да го накара да си прибере котката и да не я изхвърля край къщата му. Дни преди това видял край дома си да скита наскоро изхвърлена немска овчарка. „Породисто и много красиво животно, но ето – изхвърлено. Мислех да я прибера, за да я гледам, докато й намерим дом, но в това време друг мъж от селото я взе да си я гледа.

Преди това пък бяха изхвърлили алабай. Личеше си, че е гледано и то много добре гледано куче – ушите и опашката му бяха купирани, въпреки че това не е разрешено, беше охранено. Едро и много добре гледано животно, но дойде епидемията и хайде – на улицата. Намерих му осиновител и на него“, казва още той. Обяснява, че не знае кой изхвърля животните, защото това обикновено ставало през нощта. „Аз ако съм видял кой ги хвърля, ще пусна сигнал до полицията и общината, но те не го правят това пред хората“, ядосва се мъжът, пише монитор.

Последният случай е с пет изоставени палета. „Извеждам си моето куче на 5 април на разходка и чух някакво жално скимтене. Валеше дъжд, беше студено. В тревата до нас първо видях три мокри палета, а малко след това – още две. Пет кученца изхвърлени в нищото да умрат. Как може такова нещо?“, недоумява той.

И петте били женски, на видима възраст около 45 дни и са лабрадороподобни. Той ги нахранил и им направил навес от картони, за да са на сухо. Малко след това пуснал пост за петте изоставени кученца във фейсбук. Благодарение на социалните мрежи само няколко часа по-късно се намира приемен дом и за петте палета в съседното село Царацово. „Сега им търсим свестни осиновители. За едното пале вече се намери дом. Ще го отглеждат хора в Брезово, но има още четири, които трябва да задомим“, споделя състрадателният жител на селото.

 

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *