Поставиха първата 5G станция върху НДК

Мобилният оператор „А1 България“ постави първата работеща 5G базова станция в България върху покрива на НДК. На специално събитие по повода от компанията се похвалиха с поставянето на началната точка на изграждането на 5G мрежа, която в бъдеще ще позволи свръхбързи скорости на интернет и минимално забавяне в изпращането и получаването на сигнала, но за момента е в началната си фаза на развитие. Фирмата ще разчита на телекомуникационно оборудване от финландската Nokia.

Moбилнaтa мpeжa oт нoвo пoĸoлeниe щe дoнece нa пoтpeбитeлитe и бизнeca cyпepбъpз шиpoĸoлeнтoв дocтъп cъc cĸopocт oт нaд 1Gbрѕ, фиĸcиpaни ycлyги пpeз 5G, Ultrа НD 3D и 4К тeлeвизия, виpтyaлнa, дoбaвeнa и миĸcиpaнa peaлнocт.

Самата комуникация ще се реализира благодарение на многобройни малки клетки, разположени на всякакви места в обкръжаващата ни среда. Клетки ще могат да се разполагат по билбордове, пътни знаци, светофарни стълбове, сгради и др. Ще могат да се монтират в заведения, кафенета и офиси. Вече има антени, които са толкова тънки, че могат да се поставят под килима или под тапета на стената.

Първите 5G мрежи по света вече са факт. По официални данни, 5G мрежи са пуснали 49 оператора, покриващи 729 локации. Компанията-майка А1 планира до 2025 г. да покрие цяла Австрия с 5G. Комерсиалните услуги ще се предлагат от началото на 2020 г.

У нас А1 се надява по това време да успее да придобие необходимите честоти и също да предложи първите комерсиални 5G услуги.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *